Økonomisk slit

det er mange såkalte "normer" når man er voksen. Mange som jeg kanskje ikke forstår helt. Ting man ikke skal snakke om. Økonomi er er en av dem. Å spørre folk om hvor mye di tjener er lizzom litt det samma som å spørre hvor mye di veier. Jeg forstår faktisk ikke hvorfor noen av delene skal være så hysjhysj. Vi er jo voksne mennesker! Hvorfor skal vi ha sånne rare sperrer på hva man snakker og spør hverandre om?

I forhold til økonomi, så er det nesten mer tabu når den er dårlig. For når folk veit om det, så blir man lizzom dømt etter hva man gjør eller kjøper. Hvis man er flink til å vende på kroner og prioritere ting som er viktige, men som kanskje ikke blir sett på som viktige for andre, så kan folk tro du bruker penger du ikke har, eller at du ikke har det så vanskelig økonomisk alikevel.

Jeg har kava økonomisk hele livet mitt, noe jeg antagelig alltid vil komme til å gjøre. Jeg har ikke studiekompetanse så jeg kan ikke vidreutdanne meg, jeg har mista retten til skolegang siden jeg er uføretrygdet. Så en godt betalt jobb er ikke noe jeg sannsynligvis vil få. Jeg jobber deltid, men blir trekt i trygd pga detta. Jeg har vel kanskje aldri hatt så god økonomi som jeg har nå, men alikevel så kaver jeg ofte, fordi jeg har bygd opp et "normalt" liv med normale utgifter.

Fra jeg var liten har jeg alltid ønska meg å være økonomisk uavhengig, det vil si å klare seg greit. Di ti første voksenåra mine levde jeg på 6000 i mnd som skulle dekke alt, å jeg hadde ingenting da jeg starta. Som vintertøy kjøkkenutstyr eller møbler. Det er vanskelig å leve et normalt liv da. Men jeg bærer ikke noe nag for det. Men di siste di årene har jeg gjort alt i min makt for å gjøre det bedre. Jeg pressa meg til å jobbe fulltid i to år for å klare å komme meg litt på overflaten igjen. Det funka, helt til jeg møtte veggen, og blei sittende inne i 6 år å ikke å klare å gå ut døra. Da rykka det litt tilbake til start.

Jeg har det helt okey nå, men med all bagasjen jeg har, så trenger jeg midler til å bygge meg selv opp igjen som menneske. Jeg trenger psykisk rehabilitering, hjelp til å like meg selv og livet, nok til å fungere hvertfall. Her kommer man langt med penger. Jeg forsøker å ta utdanning som ikke krever studiekompetanse, i håp om at det en dag vil hjelpe meg til å bedre økonomien. Men dette oxo koster penger jeg egentlig ikke har. Detta er kanskje et luksusproblem, men det er bare det at jeg har jobbet så sykt lenge for å få et normalt liv. Et liv jeg kanskje aldri ordentlig vil få, fordi jeg er skada som menneske.

Jeg er sliten av å kave, sliten av å vende på hver krone og hele tiden måtte planlegge alt til den minste detalj. Jeg er sliten av at uansett hvor mye jeg kjører hodet mitt på hvordan jeg kan øke inntekten, så er det ulovlige eller krenkene løsninger som er den eneste løsningen.

En annen ting, siden dette ofte oppholder hodet mitt så mye, og jeg kanskje deler min frustrasjon med noen. Så er det ikke for at folk skal syns synd på meg, eller at jeg ønsker at folk skal gi meg penger. Jeg deler den for å ikke føle meg alene, og for at jeg noen ganger føler en lettelse av å dele min bekymring.

Økonomi er et vanskelig tema, og jeg kan forstå at kanskje folk føler seg ukomfortabel med å få vite at folk di kjenner sliter, kanskje folk får dårlig samvittighet og føler at di må gi. Men det må di ikke. Jeg har levd i et fattig samfunn. Jeg er vant til at man deler slike frustrasjoner, men alle var like dårlig stillt, så det var aldri en forventning  at man skulle hjelpe hverandre. I rusmiljøet kunne man bli rørt av glede hvis noen kjøpte en brus eller sjokolademelk til deg.

Det er dette jeg mener. Selv om folk utrykker at di sliter økonomisk, så betyr det ikke at de deler det for å gi deg dårlig samvittighet, eller at det er et rop om hjelp for at du skal gi di noe. De bare deler en frustrasjon som tar plass i hodet dems.

10 kommentarer

Beate Pedersen

27.10.2016 kl.12:46

Er det ingen mulighet for deg å ta studiekompetanse? Kan en ikke ta det privat om en er uføretrygdet? Høres bare litt rart ut at du ikke skal ha lov til å ta utdanning, NAV vil jo ha folk ut i arbeidslivet på en eller annen måte liksom..

Ja, synes selv det er rart at mye av økonomi er nesten tabu-belagt. Blir selv dømt en del (får stønad fra nav selv) for bruken av penger. Jeg er kanskje litt rar, men betaler heller regninger og går i personlig konkurs enn å få betalingsanmerkninger hehe..

Håper samfunnet Norge endrer mening når det kommer til dette temaet, og håper du har det bra, tross økonomi. :-)

mydarklightning

27.10.2016 kl.13:16

Beate Pedersen: hvis jeg går opp som privatist må jeg dekke dette selv. Etter å ha hoppa ut av skolen og levd mange år som rusmisbruker. Så er skole veldig vanskelig for meg. Hadde trengt mye hjelp og det hadde tatt lang tid. Problemet hadde jo da oxo blitt at jeg måtte slutte å jobbe og da hadde jo økonomien blitt enda dårligere. Jeg oxo er sånn som betaler det jeg skal, å nå får jeg jo det mer eller mindre til. Men det gikk ikke før. For hvis man ikke har nok så har man jo bare ikke det. :)

Beate Pedersen

27.10.2016 kl.13:22

Sant det, vet ikke om det er noe stipend ordning for privatister. Åja, da skjønner jeg :-) Håper du får det bedre fremover, stå på! :-)

mydarklightning

27.10.2016 kl.13:36

Beate Pedersen: det er jo kanskje det oxo som er vanskelig. Det er så utrolig dårlig informasjon og forskjell fra folk. Takk :) du oxo :)

Kjersti

27.10.2016 kl.21:59

Veldig synd med skolen.

Jeg snakker gjerne om økonomi, men har desverre få tips til deg.

De fleste bekymringer føles noe mindre når de blir delt med andre, så det er viktig å dele! Fortsett å dele, det gjør godt for sjelen :)

mydarklightning

27.10.2016 kl.22:01

Kjersti: takk :) det skal jeg gjøre :)

frkpersson

27.10.2016 kl.23:25

Har du hørt sangen til K koke - cold roads? Vet ikke om du liker rap men ellers kan du bare laste ned lyricsen til sangen. Han synger om hvordan det er å slite økonomisk og ha et tøft liv. Utrolig sterk tekst. Jeg kjenner meg godt igjen i det du skriver om. Uff jeg har liksom slitt hele veien og spesielt økonomisk. Det er tøft. klem fra meg <3

mydarklightning

27.10.2016 kl.23:29

frkpersson: hehe. Nei den har jeg ikke hørt. Skal sjekke ut. Takk <3

vestfrøken

30.10.2016 kl.14:10

Bra tema, kjenner meg igjen i ting her :)

mydarklightning

30.10.2016 kl.14:42

vestfrøken: :)

Skriv en ny kommentar

mydarklightning

mydarklightning

31, Holmestrand

Blogg om mine opplevelser fra rus. Psykiatri og om livet generelt

Kategorier

Arkiv

hits